Nareszcie! Po przerwie spowodowanej wiadomymi okolicznościami, wróciliśmy od systemu dużych projektów. Na początek projekt klasowy.
Zaczęła – bardzo odważnie – klasa I projektem dotyczącym celebrytów, możliwości zdobycia kontaktu ze znanymi osobami, otwartości takich ludzi na wejście w komunikacje z licealistami. Dotarli do takich osób, jak Robert Makłowicz czy Rafał Kosik.
Prezentacje projektowe zakończyły się wielką bitwą na mąkę obok kopca Jana Pawła II zorganizowaną przez klasę IIIb. Wychowankowie pana Przemka wcześniej opowiedzieli nam o różnych rodzajach mąki, a następnie mogliśmy popróbować chlebów przygotowanych specjalnie na ten dzień z tychże rodzajów mąki.
Po drodze klasy IIIc i IIId opowiedziały o swojej nomen omen drodze, czyli wyprawie pociągami dookoła Polski, zestawiając tę podróż z hipotetycznymi podróżami tą samą trasą ale przy użyciu innych środków transportu. Przy okazji dzięki zdjęciom, krótkiemu filmikowi oraz opowieściom, tak trochę zabrali nas na kolejowy szlak.
Klasa II przeprowadziła badania, w których rozważała pytanie, czy profil naszego charakteru ma wpływ na nasze gusta kulinarne. Wynik badania był co prawda do przewidzenia, ale co sobie pojedli, to ich. Nam przyszło uwierzyć na słowo klasie II, że kopiec kreta jest pyszny.
Natomiast dzięki klasie IIIa mogliśmy nie tylko dowiedzieć się, jaka jest historia herbaty, czym różnią się jej odmiany, ale również popróbować naparów. Co prawda degustacji doświadczyli jedynie przedstawiciele klas, jednak ich krótkie recenzje pobudziły wyobraźnie pozostałych. Może na tyle, że sami odwiedzą jakąś herbaciarnie.